25 אלף בני נוער בסכנת שוטטות: בתי הספר יכולים לסייע בצמצום התופעה
לאחרונה פורסם דוח חדש מטעם מרכז המחקר והמידע של הכנסת, המתריע על כך שבישראל ישנם כ-25 אלף בני ובנות נוער שמצויים בסכנה ממשית לשוטטות ברחובות, ללא קורת גג או מזון המסופק להם באופן סדיר. על פי הדוח, הטיפול בסוגיה זו נחשב למורכב, בשל אופי בני ובנות הנוער, חוסר שיתוף הפעולה שלהם ברצון לסייע להם וחוסר במענה מתאים מצד הרשויות השונות.
על פי הנתונים, בשנת 2021 היה ידוע על 21,700 בני נוער בגילאים 13 עד 17 שלא נמצאים במסגרת לימודית מוכרת כלשהי. בדרך כלל יימצאו ברחובות נערים ונערות בני 15 עד 17, אבל ידוע על בני נוער צעירים מכך שפשוט נמצאו משוטטים ברחובות. הגורמים הקשים העיקריים למצבם הוא משבר מול המשפחה הקשור לנטייתם המינית, חשיפה לאלימות בביתם או חזרה בשאלה.
יהיו הגורמים אשר יהיו, בני הנוער הללו מצויים בסיכון בכל יום, אינם מתגוררים במקומות מוסדרים וראויים – וכמובן שבמציאות שכזו, הם נוטים להיחשף לעבריינות, בעיקר לסמים ולאלימות. לרשויות קיים קושי משמעותי בטיפול בבני הנוער הללו, בעיקר בשל חוסר בנתונים על אודותיהם – עד כה לא בוצע מיפוי מפורט שלהם.
הפתרון - הקדמת תרופה למכה ועירוב בתי הספר
רק לפני כחודשיים כתבתי כאן על הדוח של מבקר המדינה שעסק בהתמכרות לסמים ולאלכוהול של בקרב בני נוער. כמובן שהיחשפות של צעירות וצעירים לגורמים בעייתיים ועברייניים בשלב כה רגיש בחייהם, עלולה להוביל אותם לבצע בעצמם עבירות פליליות בתחום הסמים והאלכוהול. כאשר סמים או אלכוהול בתמונה והחושים קהים יותר, הדרך לאלימות ולעבירות פליליות כמו עבירות רכוש ומין – קצרות.