כשההרתעה גוברת על השיקום וכשההורים מגוננים מדי: המגמות בתיקי קטינים
כתבי אישום כמענה הרתעתי להפצת תוכן מיני
יש כאן מקום לעצור ולדבר על עבירות של הפצת תכנים מיניים בקרב קטינים. תיקים שכאלו לא היו מגיעים בעבר לכדי הגשת כתב אישום כנגד בני הנוער המפיצים, בנימוק של חוסר ידיעה של התופעה ואי הבנה של הנזק הפוטנציאלי שהפצת תוכן מיני יכולה לגרום. בשנים האחרונות, מהיכרותי את התחום בעורך דין לנוער, התופעה הזו הפכה ל'מכת מדינה', ולכן תיקים אלו מגיעים לא פעם לכתב אישום נגד הקטינים.
גם כאן שיקול השיקום יזכה לבכורה וניתן לצאת מתיקים אלו ללא הרשעה שתפגע בעתיד הנער, בהנחה שישנו ייצוג קטינים הוגן. חשוב לציין כי בעבר, בהמלצת שירות המבחן ועם ההבנה שהקטין מבין את חומרת מעשיו, היו נמנעים מהגשת כתב אישום. אך לאור העלייה המדאיגה בתופעה והיותה 'מכת מדינה' של ממש, הנטייה היא דווקא כן להגיש כתבי אישום – בשל צורך משמעותי להרתיע. שיקול ההרתעה הופך להיות השיקול המוביל.
הפתרון לתופעה הזו שבה ניתן להפיץ בקלות תכנים לא ראויים, הוא בדרך כלל חינוך והסברה. אך בהיעדר חינוך והסברה של מטעם בתי הספר השונים ובהיעדר ההבנה של השלכות המעשים של בני הנוער, הגענו למצב שבו הפצת תכנים מיניים נענית במקרים רבים בהגשת כתב אישום. מהניסיון שלי בייצוג קטינים, הדבר עלול להקשות מאוד על השיקום והגיוס לצה"ל.